Nekoliko stvari koje teba da zna svaki savestan vozač

Novi vozači često umeju da budu nestrpljivi i euforični, žele da se što pre uključe u saobraćaj, uživaju u prednostima vožnje naspram korišćenja gradskog prevoza, i uglavnom im je važno da se što pre dokažu kao iskusni i sposobni, zbog čega često zanemaruju savete koji su, ne tako davno dobili u auto školi. Vozači sa dugim vozačkim stažom, sa druge strane, znaju da budu previše sigurni u sebe, da se oslone na iskustvo i pređene kilometre, i da veruju kako jako dobro poznaju svoj automobil, što dovodi do toga da ponekad prave propuste koji  se ne dešavaju čak ni početnicima.Podsećamo da postoji suštinska razlika između nekog ko poseduje vozačku dozvolu i dobrog vozača.

Opšte poznato je da su automobili sastavljeni iz velikog broja potrošnjih delova koji imaju svoje vek trajanja na koji utiču višestruki faktori. Imajući sve pomenuto u vidu, predstavljamo vam mali podsetnik na stvari koje bi trebalo uzeti u obzir ukoliko sebe želite da smatrate savesnim vozačem.

Redovno proveravajte 3 vrste tečnosti

Osim goriva, najbitnijeg za pokretanje automobila, čiji nedostatak odmah uočimo kada zafali, postoji još nekoliko vrsta tečnosti esencijalnih za sigurnu i odgovornu vožnju.

Jedno od njih je Motorno ulje, koje ima vitalnu ulogu u podmazivanju i čišćenju motora. Iako većina vozila dolazi s senzorima i indikatorskim lampicama za praćenje njegove količine i nivoa, savetuje se redovna kontrola pravog stanja pomoću mernog štapa, čime se izbegava trošenje i neispravan rad motora.

Od ostalih izdvajamo i antifriz, čiji nivo treba proveriti pre nego što signal na kontrolnoj tabli upozori na povišenu temperaturu motora. Redovna kontrola i adekvatno dopunjavanje do predviđenog nivoa zaštitiće motor od zamrzavanja i pregrevanja.

Udobno se smestite pre nego što započnete vožnju

Usredsređenost i apsolutna pažnja u vožnji su nešto s čim nikako ne bi trebalo da pravimo kompromise, pa je stoga preporučljivo da se adekvatno namestimo pre nego što okrenemo ključ u bravi. Namestite sedište i ostavite prostora za ruke i lako manevrisanje usred vožnje, ostavite garderobu po strani kako ne biste došli u situaciju da vam nepotrebne stvari, poput vrućine ili prostora, narušavaju pažnju. Banalne stvari, kao što su patosnice, umeju nekada da naprave problem; ako nisu adekvatno nameštene mogu predstavljati veliki bezbednosni rizik ukoliko se zaglave između poda automobila, papučice za gas ili kočnice.

Napomena je da sva neophodna podešavanja, koliko god da žurite, treba obaviti dok je vozilo u stanju mirovanja, pogoto ako su u pitanju podešavanja retrovizora i  biranje muzike na radiju ili telefonu.

Redovno proveravajte gume

Većina modernih automobila opremljena je senzorima za praćenje pritiska u gumama. Ako vaš automobil nema ovu funkciju, savetuje se da samostalno proveravate pritisak u gumama jednom mesečno. Pritisak u gumama ne samo da utiče na veću potrošnju goriva, već i direktno poboljšava kvalitet i sigurnost vožnje. Prekomerno visok pritisak može dovesti do brzog trošenja centralnog dela gazećeg sloja, dok prenisko opterećuje bočne strane gume, što rezultira njihovim ubrzanim trošenjem.

auto-drum

Na vreme uhvatite dobre cene akumulatora, sijalica i brisača

Razmišljanje unapred, kako u vožnji, tako i u održavanju automobila, je još  jedna od odlika savesnog vozača. Često se dešava da oni vozači koje bismo inače smatrali odgovornim po pitanju bezbedne vožnje i redovnog održavanja vozila, dođu u situaciju da usled obaveza i nedostatka vremena ne stižu da pravovremeno reaguju po pitanju stvari koje na prvi pogled ne deluju veoma važno, poput kupovine rezervnih sijalica ili zamene metlica brisača ili redovne provere stanja akumulatora.

Takođe se dešava da trenutak za zamenu bilo kog od pomenutih delova dođe baš u onom periodu meseca kada raspolažemo sa manje novca i iščekujemo narednu isplatu ličnog dohotka. Savestan vozač uvek ima na umu da automobil zahteva negu i u skladu sa tim priliagođava kućni budžet. Takođe, povremeno proverava akcijske cene guma, akumulatora i ostalih rezervnih delova isključivo kod pouzdanih auto centara.

Kako se ne bi desilo da se nađete u neprijatnoj situaciji, potrudite se da na vreme ’’ulovite’’ dobre cene akumulatora, brisača i sijalica. Izbećićete kazne zbog farova ili migavaca koji ne rade, nećete imati smanjenu vidljivost zbog dotrajalih metlica brisača i naravno nećete ostati praznog akumulatora, kada vam je najpotrebniji.

Dobre cene akumulatora su posebno bitne, jer nikako ne moramo čekati da on dođe do kraja svog radnog veka, već ga možemo na vreme zameniti i istovremeno obezbediti bolji kvalitet za novac koji moramo izdvojiti. Većina vozača nakon  auto škole, kroz redovnu vožnju odbaci školski način razmišljanja i ubrzo postane nesvestan u svojoj rutini koja može prerasti u nesavesnu vožnju. Pre ili kasnije svako nauči lekciju da na vreme treba razmišljati o preko potrebnim stvarima za savesno i odgovorno upravljanje vozilom, kako bi zaštitili sebe i druge učesnike u saobraćaju.

 

 

Leave comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *.