Pogledajte zbog čega su led sijalice za auto toliko popularne

Jedna od najvažnijih stvari na automobilu koja doprinosi većoj bezbednosti u saobraćaju su, pored ispravnih kočnica naravno, sijalice. Postoje tri vrste svetala za auto, a to su halogene, xenon i led sijalice za auto.

Svaka od ovih ima svoje prednosti i mane, a među njima su najveću ekspanziju u poslednjih nekoliko godina doživele led sijalice za auto. Za to postoji više razloga, a mi ćemo u daljem tekstu navesti sve razloge zbog kojih se sve više vlasnika automobila odlučuje za ovu vrstu osvetljenja.

Led sijalice za auto su dugotrajne

Klasične halogene sijalice imaju radni vek od nekih 1000 sati. Kada se pogleda koliko prosečan automobil u Srbiji pređe kilometara i koliko je to ukupno radnih sati, jasno je da se korišćenje ove vrste osvetljenja u autu ne preporučuje. S druge strane, led sijalice za auto imaju mnogo duži vek trajanja u odnosu na obične halogene. Procenjuje se da ove sijalice mogu da rade oko 5000 sati.

Štede energiju

Već je poznato da led osvetljenje štedi troši manje energije, a daje jednako ili još jače svetlo u odnosu na klasične sijalice. Isto pravilo važi i za led sijalice za auto. Oni koji imaju slabije akumulatore u kolima se češće odlučuju za ovu vrstu sijalica jer im neće trošiti mnogo energije iz aukumulatora.

Led sijalice za auto su otpornije

Za razliku od običnih halogenih, led sijalice za auto su daleko otpornije na spoljašnje faktore. Dok se pri montaži halogenih sijalica mora voditi računa o tome čime ćemo pipnuti samu sijalicu jer mast sa prstiju dovodi do razlivanja svetlosti, to sa led sijalicama nije slučaj.

One imaju i veliku otpornost na udare i vibracije, neće prestati da rade nakon nekog vremena zbog vožnje po planinskim putevima ili po putevima sa mnogo rupa.  Zbog toga se sve češće montiraju na automobile koji se koriste za vožnju po neravnim terenima.

Mogu zameniti xenon sijalice

Najveći strah vlasnika novijih automobila sa xenon svetlima je da im se slučajno ne pokvari sijalica jer to automatski znači trošak od nekoliko stotina evra. Na nekim automobilima to znači promenu celog fara, što košta još više.

Uz sve to, treba i čekati nekoliko dana da poručeni deo stigne, jer ih obično nema u običnim radnjama auto delova. I za ovo postoji rešenje jer određene led sijalice za auto mogu zameniti xenon sijalice. Komplet ovih sijalica košta daleko manje od xenon, a osvetljavaće put jednako dobro.

Da će Vam put biti dobro osvetljen odmah na početku vožnje garantuje i to što kada ugradite led sijalice za auto pri paljenju automobila ne morate da čekate da se one zagreju, već odmah jako svetle.

Na ove stvari obratite pažnju pre kupovine i montaže

Kada kupujete led sijalice za auto prvo morate da obratite pažnju na njihovu jačinu. Tačno se zna koja jačina sijalica je propisana za svaku vrstu automobila. Ukoliko ovo ne ispoštujete, ne samo da nećete moći da prođete tehnički pregled, već možete da dovedete sebe i druge učesnike u saobraćaju u opasnost.

Drugo, prilikom montaže morate da vodite računa o tome kako su sijalice pozicionirane, a posle toga i farovi. One ne bi trebalo da budu suviše podignute kako ne biste zaslepeli osobe koje Vam dolaze u susret.