Zašto je važno dubinski oprati vozilo?

Kao što znate, održavanje automobila je važno. Vaše vozilo je velika investicija, a na vama je da ga održavate pravilno.

Zato je potrebno da brinete o svom automobilu kako bi on duže trajao i bolje radio.

Znamo da dubinsko pranje automobila može biti teško ako ne znate na šta da pazite ili gde šta da koristite.

Dakle, evo nekoliko saveta kako da pronađete pravo mesto za dubinsko pranje automobila.

Šta je dubinsko pranje automobila?

Dubinsko pranje automobila je vrsta pranja vozila koja koristi raspršivač visokog pritiska za uklanjanje prljavštine i duboke prašine sa vašeg vozila.

Pritisak vode može lako da ukloni zagađivače koji su ugrađeni u farbu, poput ptičjeg izmeta ili katrana prilikom asfaltiranja i drugih projekata na putevima.

Proces dubinskog pranja automobila uključuje:

 1. Pregled auta pre pranja:

Pre početka dubinskog pranja automobila, vozilo se temeljno pregleda da li ima bilo kakvih oštećenja, nakupljanja prljavštine ili oblasti koje mogu zahtevati posebnu pažnju.

 1. Spoljno čišćenje:

Vozilo se ispire vodom da bi se uklonila prljavština i ostaci. Zatim se nanosi visokokvalitetna hemija za pranje automobila i nežno trlja mekom četkom ili rukavicama od mikrofibera kako bi se uklonila tvrdokorna prljavština, fleke i zagađivači sa boje, stakla i ukrasa.

 1. Čišćenje točkova i guma:

Primenjuje se specijalizovano sredstvo za čišćenje točkova za uklanjanje prašine od kočnica, prljavštine sa puta i prljavštine sa felni i guma.

Četke sa čvrstim vlaknima ili alat za čišćenje točkova koristi se za ribanje točkova i guma kako bi se osiguralo da su temeljno očišćeni.

 1. Čišćenje donjeg dela vozila:

Donji deo vozila se takođe pere da bi se uklonila prljavština, so i drugi zagađivači koji vremenom mogu izazvati rđu i koroziju.

 1. Dekontaminacija boje:

Ako je potrebno, koristi se glinena šipka ili sredstvo za uklanjanje gvožđa za uklanjanje preostalih zagađivača sa površine boje, kao što su katran, sok ili čestice gvožđa koje mogu oštetiti providni premaz.

 1. Sušenje:

Vozilo se pažljivo suši mekim, upijajućim peškirima od mikrofibera ili specijalizovanim alatom za sušenje automobila kako bi se sprečile mrlje i fleke od vode.

 1. Poliranje i voskiranje:

Kada se vozilo potpuno osuši, može se naneti visokokvalitetni lak za automobil ili vosak kako bi se poboljšao sjaj boje i obezbedila zaštita od uticaja okoline.

 1. Čišćenje unutrašnjosti:

Unutrašnjost vozila se temeljno usisava, a sve površine se čiste odgovarajućim sredstvima za čišćenje presvlaka, kože, vinila i plastike. Tepisi i podne prostirke se takođe mogu oprati šamponom ako je potrebno.

 1. Čišćenje stakla:

Svi prozori i ogledala se čiste sredstvom za čišćenje stakla bez mrlja kako bi se osigurala jasna vidljivost.

 • Završni pregled:

Proces dubinskog pranja automobila završava se završnim pregledom kako bi se osiguralo da su svi delovi vozila pravilno očišćeni i tretirani.

pranje-menjaca-vozila

Kako izvršiti dubinsko pranje automobila

Evo nekoliko saveta kako da izvršite dubinsko pranje automobila:

Uverite se da imate svu neophodnu opremu i zalihe. Biće vam potrebna voda, sapun ili šampon, peškiri, vosak ili lak (po želji), krpe ili sunđeri, četke i alati za struganje.

Operite svoje vozilo od vrha do dna pre nego što započnete bilo koji drugi deo procesa pranja.

Ovo će osigurati da se sva prljavština ukloni sa svakog dela vašeg vozila.

Koristite toplu vodu kada perete automobile, ne vruću ili hladnu!

Prednosti dubinskog pranja automobila

Postoji nekoliko prednosti dubinskog pranja automobila, neke od njih su:

 1. Uklanja tvrdokornu prljavštinu i zakorelosti:

Dubinsko pranje automobila je efikasnije od redovnog pranja automobila u uklanjanju tvrdokorne prljavštine, prašine od zagađivača sa spoljašnjosti vozila, koji se vremenom mogu akumulirati i oštetiti lak.

 1. Štiti farbu:

Dubinsko pranje automobila uklanja zagađivače koji mogu oštetiti farbu, kao što su ptičji izmet, fleke od buba i katran sa puta. Ovo pomaže u očuvanju izgleda i vrednosti vozila.

 1. Produžava životni vek vozila:

Uklanjanjem prljavštine i zagađivača sa spoljašnjosti vozila, dubinsko pranje automobila pomaže u sprečavanju rđe i korozije, koje vremenom mogu prouzrokovati oštećenje strukture vozila i mehaničkih komponenti.

 1. Poboljšava vidljivost:

Dubinsko pranje automobila uklanja trdokornu prljavštinu sa prozora, farova i retrovizora, što može poboljšati vidljivost tokom vožnje i smanjiti rizik od nezgoda uzrokovanih lošom vidljivošću.

 1. Poboljšava prijatno iskustvo u vožnji:

Čisto i dobro održavano vozilo može poboljšati vaše iskustvo vožnje pružajući udobno i prijatno okruženje za vas i vaše putnike.

Sve u svemu, dubinsko pranje automobila pruža brojne prednosti i za izgled i za funkcionalnost vašeg vozila, što ga čini vrednom investicijom na duge staze.

Saveti i trikovi za održavanje čistoće i izgleda

Koristite visokokvalitetni vosak da zaštitite spoljašnjost vašeg automobila.

Izbegavajte upotrebu jakih hemikalija na farbi, jer mogu da izazovu oštećenja i zatamne završni sloj tokom vremena.

Održavajte svoje gume pravilno napumpane da biste izbegli prevremeno habanje usled trenja o površinu puta.

Operite so i druge zagađivače nakon zimske vožnje, jer oni mogu izazvati rđanje ispod farbe i dovode do trajnog oštećenja.

Uobičajene zablude i zabrinutosti kada je u pitanju dubinsko pranje automobila

Nema potrebe da brinete o farbi. Ne morate da odvozite svoj automobil na dubinsko pranje svake nedelje, ili čak svakog meseca.

Neće oštetiti završnu obradu vašeg automobila ili umanjiti njegovu vrednost kada ga kasnije budete prodavali.

Zaključak

Dubinsko pranje automobila je sveobuhvatan i temeljan proces koji ne samo da poboljšava izgled vašeg vozila već i pomaže u održavanju njegove funkcionalnosti i dugovečnosti.

Dubinsko pranje automobila je odličan način da održite svoj automobil u vrhunskoj formi.

Proces je jednostavan i brz, a prednosti su brojne: produžava životni vek vašeg vozila uklanjajući štetnu prljavštinu sa spoljašnjosti, kao i štiteći ga od rđe ili korozije.

Redovno dubinsko pranje automobila može pomoći u zaštiti vaše investicije i održavanju vašeg automobila u najboljem stanju.